Bób jest jedną z najstarszych roślin strączkowych, z rodziny bobowatych. Jest uprawiany jako warzywo. Bób to doskonałe źródło potasu (mającego właściwości obniżające ciśnienie krwi), wapnia (budulec kości), magnezu, fosforu, żelaza (niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, wzmacnia krew oraz jej funkcje), kwasu pantotenowego, który jest potrzebny do regulowania metabolizmu białek, tłuszczów, cukrów oraz regeneracji tkanek.
Jest obfitym źródłem białek oraz błonnika, który znacząco poprawia funkcjonowanie jelit, a także usprawnia wydalanie kwasów żółciowych i cholesterolu. Zawiera również foliany i nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują pracę układu hormonalnego, nerwowego oraz mózgu. Bób zawiera składniki, które dosłownie odżywiają mózg. Warto ugotować bób w parowarze. Dostarcza dużej gamy witamin z grupy B, PP, A, C. Najwięcej składników odżywczych zawierają młode, zielonkawe nasiona oraz ich skórka. Świeży bób polecany jest w sezonie kobietom, które są akurat w ciąży. Bób jest sycący, ale niskokaloryczny. Idealnie nadaje się do sałatek letnich.
Dojrzałe nasiona bobu należy obgotować przed spożyciem
Bób ma właściwości wzdymające, gdyż zawiera rafinozy. Nasz organizm ich nie przyswaja, w związku z czym rozkładają się one w jelicie grubym, gdzie działanie naszych naturalnych bakterii skutkuje wydzielaniem gazów.
Duże ilości bobu mogą powodować wzdęcia, dlatego nie zaleca się podawania go małym dzieciom w ilościach większych niż garstka.